Jdi na obsah Jdi na menu
 

Od kdy bude používání NEN povinné?

1. 10. 2014

CO JE TO NEN?
Národní elektronický nástroj (NEN) by měl být komplexní nástroj pro administraci všech druhů zadávacích řízení upravených jak zákonem o veřejných zakázkách (č. 137/2006 Sb.), tak koncesním zákonem (č. 139/2006 Sb.)

 

NEN vznikl v rámci projektu Národní infrastruktury pro elektronické zadávání veřejných zakázek (NIPEZ), který jedním ze strategických projektů tzv. Smart Administration v České republice. Projekt NIPEZ je propojen s ostatními projekty jako jsou datové schránky, Czech POINT aj., a tudíž NEN bude pro elektronizaci veřejné správy zásadní.

 

Povinnými uživateli by měli být zadavatelé, a to ústřední orgány státní správy a jejich podřízené organizace, a samozřejmě budou nástroj používat dodavatelé a k zákonem stanoveným uveřejňovaným informacím bude mít přístup i veřejnost.

 

NEN by měl plnit klíčovou roli v procesu elektronizace veřejného zadávání, tzn. že by elektronické zadávání nemělo být jen teoretické či dobrovolnou záležitostí. První vlaštovkou povinné elektronizace jsou elektronická tržiště veřejné správy, která jsou v provozu od 1. července 2012.

 

Rozdíl mezi NEN a e-tržišti je v tom, že prostřednictvím e-tržišť se zadávají zakázky na dobře standardizované komodity, jako jsou například kancelářské potřeby, nábytek či standardizované služby. Měly by umožnit hlavně rychlé operativní nákupy. Zatímco NEN bude určen ke komplexním strategickým nákupům nebo investicím s rozsáhlou metodickou a procesní podporou zadavatele - například stavby dálnic, dodávky technologických celků, komplexní služby, resp. vysoce odborné služby, jako jsou informační kampaň, projektová činnost, právní služby či poradenské služby.

ZKUŠEBNÍ PROVOZ
Na základě usnesení vlády ze dne 30. července 2014 byl spuštěn zkušební provoz NEN od 5. srpna 2014, v rámci něhož budou testovány jeho funkce, ověřována schopnost pracovat pod plánovanou zátěží a v této souvislosti bude optimalizován rozsah potřebného technického zázemí. Ve zkušebním provozu bude používání NEN dobrovolné. Zadavatelům umožní obeznámit se s novým systémem a poskytne jim dostatečný časový prostor k přípravě na jeho používání v ostrém provozu.

POVINNÉ POUŽÍVÁNÍ
Datum povinného používání NEN pro orgány státní správy nyní ještě není přesně známo. Z různých pramenů se dostáváme ke dvěma datům, a to od 1.1.2015 či 1.1.2016. Tak uvidíme...

Další info je dostupné na stránkách MMR