Jdi na obsah Jdi na menu
 

NEN v problémech

21. 2. 2019

 

Dne 15. 2. 2019 IS NEN přiznal problém, jak uvádí „došlo k provozní události“, která byla způsobena kombinací technické závady a selháním lidského faktoru na straně provozovatele. V důsledku této chyby došlo k nedostupnosti části dokumentů (pdf, docx, xlsx, atd.), vložených do systému v rozmezí od 1. 1. 2019 do 13. 2. 2019. Nedostupnost dokumentů nebyla způsobena neautorizovaným přístupem ani bezpečnostním útokem.

 

Je s podivem, proč informace o tak závažné situaci, dostali zadavatelé veřejných zakázek až 19. 2. 2019 večer. NEN se sice písemně či telefonicky omlouval, ale problémy, které vznikly, jsou opravdu značné. Řešení není jednoduché a pro zadavatele není bez následků. Z profilů zadavatelů zmizely důležité dokumenty, např. celé zadávací dokumentace. Účastníci zadávacích řízení museli zneplatnit vložené koncepty nabídek či finální nabídky. Zadavatelé byli nuceni pro sjednání nápravy uveřejnit vysvětlení zadávacích dokumentací, kde bylo nezbytné prodloužit lhůty pro podání nabídek o celé jejich původní délky. Tam, kde nebylo veřejnou zakázku takto možné opravit a hrozilo porušení zákona o zadávání veřejných zakázek, bylo nezbytné zadávací řízení zrušit.

 

Asi každý zadavatel, po otevření NENu a seznámení se s jeho strukturou, alespoň jednou přemýšlel nad tím, jestli takové selhání nemůže dříve nebo později očekávat. Klademe si otázku, proč systém, který spolkl už tolik financí a MMR obhajuje jeho dokonalost, selhal. Pravda je, že podoba NENu je dramatická, celý koncept je svým výrazem zastaralý, co se týče funkčnosti pomalý a nemoderní, ovládání je zbytečně složité, po každém výběru následuje příliš dlouhé čekání, má nelogické postupy při zpracování údajů, a to ani nemluvme o funkčnosti pouze v prohlížeči Internet Explorer.

 

Když se NEN s velkou slávou připravoval, informace k jeho používání byly lákavé, ale nesplnil očekávání. Měl být k dispozici plně funkční a uživatelsky přívětivý systém. Na NENu je nakonec přívětivé snad pouze to, že je zdarma. Ale ruku na srdce, je opravdu zdarma? Do této chvíle stál už stovky milionů korun a na kolik ještě jeho vylepšování přijde? A dá se NEN vůbec ještě nějak zlepšovat? Tomu snad už nikdo nevěří. Nechme se tedy překvapit.

 

RP