Jdi na obsah Jdi na menu
 

Ministrině Jourová požaduje zvýšení hranice pro podlimitní zakázky na 50 mil. Kč

19. 6. 2014

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) trvá navzdory námitkám o možném rozšíření prostoru pro korupci na zvýšení horní hranice pro podlimitní veřejné zakázky z 10 na 50 milionů korun.

Podlimitní veřejné zakázky využívají hlavně obce pro stavební práce. Jde o nejjednodušší způsob zadávacího řízení podle zákona o veřejných zakázkách.

"Mám připomínky z Legislativní rady vlády, v nichž zaznívá varování, že se otvírá možný prostor pro korupci," uvedla ministryně. A zároveň dodala, že evropská směrnice umožňuje ještě vyšší hranici. "Pokud zvýšíme limit a dáme tam proces zjednodušeného zadání, tím velmi ulevíme zadavatelům a zrychlíme proces pro veřejné investice," doplnila.

Nový limit požaduje ministerstvo zavést novelou, kterou již připravilo. Ministryně Jourová si chce ještě kvůli možným rizikům nechat provést rozbor tohoto opatření od některé z renomovaných konzultačních agentur.

Ministerstvo rovněž požaduje změnit i procentuální limit pro vícepráce, a to z nynějších 20 na 50 procent. Vícepráce označují stav, kdy objednatel při realizaci díla zadá zhotoviteli práci nad původně domluvený rámec. Zadavatelé budou mít také možnost vyloučit z veřejné soutěže ty firmy, které jim v minulosti odvedly nekvalitní práci.