Jdi na obsah Jdi na menu
 

Evropská komise pozastavila operační program ministerstva zdravotnictví

10. 5. 2014

Evropská komise pozastavila certifikaci integrovaného operačního programu Služby v oblasti veřejného zdraví, takže nyní není možné čerpat evropské dotace v této oblasti. Na tiskové konferenci to oznámil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), podle něhož se problematické projekty datují především do let 2009 a 2010.

Evropská komise informovala o pozastavení certifikace programu, který se zaměřuje na nákupy zdravotnické techniky do nemocnic. S tímto faktem se už seznámil i Svatopluk Němeček, který považuje za nejdůležitější co nejrychleji situaci vyřešit, aby mohlo být čerpání dotací obnoveno.

Systém už má podle něj v současnosti jinou podobu než ve zmiňovaných letech 2009 a 2010. "Už v roce 2011 za ministra Hegera došlo ke zpřísnění podmínek čerpání dotací," upozornil Němeček. Požaduje provést kontrolní audit, který by měl potvrdit, že nový systém je v pořádku.


V médiích se již objevily spekulace, že v souvislosti s tímto operačním programem hrozí Česku až třímiliardová sankce. Podle Němečka by však případná pokuta neměla být tak vysoká. "To by znamenalo zcela zásadní pochybení v těchto projektech, které nepředpokládáme," uvedl.

Ministerstvo v minulosti doporučovalo nemocnicím kupovat přístroje od kompletačních firem, které si nezřídka účtovaly marži až 50 procent z ceny přístroje. Dokonce doporučovalo i ceny, za které přístroje nakupovat.Tento postup ukončil až ministr Leoš Heger (TOP 09), který nechal nákupy svých předchůdců prověřit. V roce 2010 objednal audit od společnosti KPMG, který významné předražení vyloučil.


Bruselská kontrola by nyní měla věrohodnost zprávy KPMG zkontrolovat. Neomezí se ale jen na nákupy z integrovaného operačního programu. Prověřit má i pět miliard, které byly vydány za zdravotnickou techniku v regionálních programech. Hejtmani objednávali přístroje jako součást stavebních zakázek na modernizaci nemocnic, takto prý mohli otevřít cestu k neprůhledným nákupům. Zdroj ČTK