Jdi na obsah Jdi na menu
 

Stavebnictví čekají legislativní změny

17. 9. 2014

České stavebnictví, zotavující se z dlouhodobé krize, potřebuje hlavně legislativní změny. Shodl se na tom při dnešním jednání premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s prezidentem Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václavem Matyášem a předsedou Odborového svazu Stavba České republiky Stanislavem Antonivem.

"Stavebnictví je důležitá součást ekonomiky a důležitý zdroj zaměstnanosti. Potřebuje impulzy rozpočtové a legislativní. Vláda se musí zaměřit na rozhýbání investiční výstavby, kterou brzdí příliš dlouhé povolování staveb. V příštím roce proto chceme koncentrovat územní a stavební řízení do jednoho procesu," uvedl po jednání s představiteli stavařů a stavebních odborů premiér Sobotka.

Kromě připravované novely stavebního zákona považuje premiér Sobotka za stěžejní změnu zákona o zadávání veřejných zakázek, jejíž technickou novelu už vláda poslala do Sněmovny, a zcela nový zákon o liniových stavbách, který by měl mimo jiné urychlit výkupy pozemků pod stavbami velkého významu.

Zástupce zaměstnavatelů Matyáš zdůraznil, že problémem v současné chvíli není nedostatek peněz. "Kromě špatné legislativy brzdí stavebnictví také nestabilita ve státních investorských organizacích," připomněl Matyáš neustálé personální změny ve vedení Ředitelství silnic a dálnic ČR, Správy železniční dopravní cesty, Ředitelství vodních cest ČR či Státního fondu dopravní infrastruktury.

České stavebnictví výrazně zasáhla ekonomická krize, kdy od roku 2008 přišlo o 443 miliard korun, což je prakticky celoroční obrat. Podle analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem, o práci v sektoru přišlo až 50.000 lidí. Jedním z důsledků krize je také výrazný pokles cen ve veřejných stavebních zakázkách.