Jdi na obsah Jdi na menu
 

Práce na novém zákoně o veřejných zakázkách probíhají

29. 4. 2015


Ministerstvo pro místní rozvoj již odeslalo do meziresortního připomínkového řízení návrh nového zákona o veřejných zakázkách. Vláda bude zákon schvalovat v červnu, Poslanecká sněmovna na podzim. Zákon musí vejít v platnost nejpozději do 18. dubna 2016. Zákon je totiž reakcí na pozměněnou evropskou legislativu, kterou musí členské státy do dvou let promítnout také do národních předpisů. Odtud pramení nutnost dubnového termínu 2016.

Nově se zákon bude jmenovat zákon o zadávacích řízeních.

Norma bude určovat podmínky zadávacího řízení. Zadavatelům veřejných zakázek budou přiznány větší pravomoci, současně jim nařizuje transparentní a přiměřený postup při zadávaní veřejných zakázek. Zakazuje jim například uzavřít smlouvu s účastníkem soutěže, který nesplňuje požadavky zákona či zadavatele. Zvyšuje také dlouhodobě diskutovaný limit pro povolené vícepráce na 50 procent.

Ministerstvo pro místní rozvoj chce také u některých typů veřejných zakázek zakázat vybírat vítěze pouze podle nejnižší ceny. Veřejným institucím chce rovněž umožnit zadávat zakázky na právní služby při soudních a správních sporech bez výběrového řízení.

"Věřím, že díky navrhované koncepci nové legislativy se nám podařilo zpracovat zákon, který je přehledný a uživatelsky přívětivý pro všechny zadavatele a který napomůže zjednodušení administrace zadávacích řízení," prohlásila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.